Teruglezen

MEI

APRIL

MAART

FEBRUARI

JANUARI


DECEMBER

NOVEMBER

OKTOBER

Altijd weer je telefoon kwijt? Geen paniek! Nu is er de supersonische (is dat serieus een woord..) ongelofelijke, milieubewuste, praktische tevens elegante telefoonhouder! Men neemt hiervoor een leeg toiletrolletje. (Heb je die niet? Voer je huisgenoot een paar dagen kattenvoer en pruimensap en erg lang kan het niet duren voor er een toiletrol leeg is.) Daarnaast heb je punaises nodig (die echt in elke winkel te koop zijn, dus je huisgenoot hoeft hier niet onder te lijden.) en leuke papiertjes of lintjes of verf of iets anders.
Nu is het tijd voor een beetje magie, een knipje hier, een prikje daar en overal wat versiersels. En tadadadam! Uw eigen telefoonhouder!
(Word jij hier helemaal enthousiast van? Kijk dan even op http://theseamanmom.com/ )

In deze rubriek zullen we elke maand een major-keuze vak onder de aandacht brengen. Is het superkut, heel veel lezen of simpelweg grandioos? Elke maand vragen we een of twee Versatilers om zijn of haar mening te geven. Handig voor mensen die niet weten wat ze moeten kiezen. Bekijk wel voordat je je in alle euforie inschrijft Osiris voor de ingangseisen, niveau, timeslots en alles wat daarbij komt kijken. Deze maand bespreken we het vak Etniciteit en Nationalisme.

Etniciteit en Nationalisme is een antropologisch vak en zoals de naam al aangeeft, gaat het over etniciteit en nationalisme. De cursus houdt zich bezig met wat etniciteit en nationalisme nu precies inhoudt en hoe dat in de maatschappij tot uiting komt. Het is een heel actueel thema door bijvoorbeeld de globalisering, maar zeker nu met de ‘vluchtelingencrisis’ is de stof goed toe te passen.
Ik vind de stof heel interessant, maar het is wel een vrij pittige cursus. Wekelijks heb je een hoorcollege waarvoor vier uur ingepland staat (blijkbaar is dat heel normaal voor de antropologen onder ons), maar gelukkig wordt die vier uur bijna nooit helemaal volgemaakt. Al zijn er wel genoeg weken weer de drie uur wel gehaald wordt. Bij veel studenten is de concentratie dan ook ver te zoeken, maar goed. Het helpt hier ook niet echt dat de stof van de hoorcolleges heel abstract is, maar als je de stof bijhoudt en leest voor het hoorcollege, dan is het wel te volgen. Al zijn de hoorcolleges geen uiteenzetting van de te lezen stof.
Daarnaast heb je elke vrijdag een werkgroep. In deze werkgroepen wordt één van de drie boeken helemaal uitgepluisd. Dat gebeurt aan de hand van een moderatorschap (waar je geen cijfer voor krijgt). Elke week zijn er drie studenten die twee hoofdstukken helemaal uitwerken om vervolgens in de werkgroep te bespreken. Zo’n moderatorschap duurt dus in principe ook de hele werkgroep. Verder moeten ze hierin vragen werken die door elke student is gesteld. Het is dus wel belangrijk dat je elke week de stof leest, anders kun je geen vraag insturen en zijn de werkgroepen ook niet echt nuttig. Doe je dit wel, dan hoef je nog vrij weinig aan dat boek te doen voor het tentamen. Verder moet je nog een essay schrijven over iets wat in het nieuws naar voren is gekomen en binnen het nationalisme past. Hier hoef je geen extra bronnen dan de drie boeken voor te gebruiken.
Zoals ik al zei, is de stof vrij abstract. Het is echt een antropologievak en daar moet je wel van houden. Ikzelf vond het heel erg wennen aan het begin, maar nu kan ik de ellenlange discussies tijdens de werkgroepen over één veel te mooi geschreven zin, wel waarderen.

– Jule

Treinen in de zomerhitte. Airco uit en gaan. Het leventje hoor. Ik heb mijn cabrio moeten inleveren omdat ik de huur niet kan betalen. Versatile buit me uit. Kortom, wie neemt me mee op vakantie? Het liefst met de bus, daar zitten de stoelen altijd zo fijn.

En dan lekker ver, met veel tussenstops, Boney M. uit de speakers en plastic afvalzakjes aan de stoelen. Heerlijk. Ik dwaal helemaal af. Over zakjes gesproken, of beter zak. Christiaan is tijdens de Dies boottocht gestoken door een hommel. Hij zoemde zijn broek in en raakte verdwaald bij zijn kruis. Christiaan gilde hysterisch doch elegant. De rapen waren gaar en Christiaan skippybalde naar huis. Verder klagen diverse studenten over het zonnige, warme weer. Het staat in de weg van hun loopbaan, vinden zij. Vooral Merijn spreekt zich uit: ‘De zon staat te veel in contrast met de depressieve uitstraling van de Uithof. Met wat regen valt alles weer op zijn plek en kan ik weer normaal studeren.’

Tot slot een primeurtje. De eerste dode is gevallen in een van de massagestoelen. André zit hier bijna dagelijks. Hij gooide voor de verandering twee muntjes in het apparaat zodat hij extra lang kon genieten. Little did he know. Er kroop een Thais vrouwtje uit de stoel die over hem heen liep tot het gedaan was met André. RIP.

Op dinsdagavond 24 mei organiseerde de StudieCie het allereerste ASW-symposium! Nu het me allemaal nog vers in het geheugen staat: bij zijn was gegarandeerd blij zijn. Dat het evenement pas om 18.00 startte, deed niets af aan de volheid van het programma; er waren vier lezingen gepland met vijf sprekers. Men moest zich daartoe wel houden aan een straks tijdschema, wat heel netjes in goede banen werd geleid door onze enige echte Ruud Abma. Hij wist de lezingen erg leuk aan elkaar te praten. Hiernaast leidde hij de discussie door constant met een kilometer verlengsnoer achter zich aan te sjouwen voor de microfoon. Nog respect daarvoor.

Er werden deze avond ontzettend uiteenlopende onderwerpen aangekaart, waardoor niemand in de zaal zich hoefde te vervelen. Er werd gestart met de lezing van Jules Mulder over pedofilie. Hij besprak met name over de soms onnodige angst voor pedofilie, en hoe hier in het beleid het beste naar gehandeld kan worden. Ook zouden pedofielen significant vaker linkshandig zijn dan de rest van de Nederlanders. Hierop volgde de opvallend persoonlijke lezing van Sander Terphuis over de vluchtelingenproblematiek. Hij stipte door middel van zijn eigen vluchtelingenverhaal uit Iran – nee, Perzië – aan dat het zo ontzettend belangrijk is om als vluchteling kansen te krijgen en grijpen, kansen die hem zelf hebben gemaakt tot de ‘architect van zijn eigen leven’. Ook gaf hij ons mee dat je voor voorwaarden moet blijven vechten, omdat het humane uiteindelijk altijd zal zegevieren. Interessant feitje: Sander heette eerst Ahmed, maar hij veranderde zijn naam omdat dit beter bij de naam van zijn Nederlandse vrouw (Sjoukje) zou passen.

Nadat iedereen in de pauze goed was gevoed en de dorst was gelest, trok iedereen de zaal in voor de lezing van ASW’s silver fox Tom ter Bogt en Peggy van der Pol van het Trimbos Instituut. Tom startte met een verhaal over de verschillen tussen landen wat betreft cannabisgebruik onder 15-jarigen. Wat bleek? Meisjes gingen niet meer cannabis roken (hoewel zij wel meer uitgaan dan vroeger), het gebruik verschoof van de ontwikkelde naar de ontwikkelende EU-landen, en binnen een land zelf naar de jongeren uit de lagere milieus. Hierop haakte Peggy in door te focussen op de selecte groep jongeren die daadwerkelijk verslaafd is en wat hierbij determinanten kunnen zijn. Ten slotte sloot Minke de Boer de avond met een lezing over het over de grens gaan van seksualiteit in bed. We werden meegenomen in de dagelijkse praktijk van een seksuoloog, met casussen zoals erectieproblemen en pijn tijdens de seks binnen relaties. Het ‘hoogtepunt’ van de lezing? Toen Minke iedereen vroeg om te gaan staan, en vervolgens van laag naar hoog telde hoe lang iedereen dacht dat een man gemiddeld coïtus kon hebben zonder klaar te komen. De meeste mensen gingen bij vier minuten wel zitten, maar Tom en Ruud bleven verdacht lang staan.

Enfin: de lezingen waren klaar, de aanwezigen, de sprekers en de betrokkenen werden bedankt, de avond werd afgerond. Misschien ben ik een beetje biased omdat ik zelf in de commissie zit, maar ik hoorde toch echt niets anders dan positiviteit. Ontzettend fijn om zo’n enthousiasme te zien bij zowel de studenten als de docenten. Het was een zware bevalling, maar de commissie is erg gelukkig met het resultaat. Beschuit met muisjes!

– Anneke

Beste plek om… Versatilers in de vakantie te meeten.
Ja-ja, het is bijna weer zover: ZOMERVAKANTIE! Heerlijk 8 weken lang geen universiteit, geen tentamens, geen zorgen. Maar… ook geen Versatile! Natuurlijk zou het heel zwaar zijn om geen Versatilers te zien voor 8 weken lang. Daarom zal ik het vandaag hebben over de natuurlijke plekken waar je Versatilers kunt spotten en meeten in de zomervakantie.
De perfecte gelegenheid om Versatilers te meeten zijn op de vele festivals die er deze zomer zijn. Zo zijn er Versatilers te vinden op het festival By the Creek (in Middelwaard), waar je vlot mee kan dansen op de muziek van Vunzige Deuntjes, Zeezout, etc. Of je kunt naar het festival The Flying Dutch Swedisch Edition gaan (Nijmegen, Den Bosch of Den Haag), en vrolijk meespringen op het muziek van Zweedse dj’s zoals Avicii en Alesso. Je kunt natuurlijk dichter bij je Nederlandse roots blijven en naar het festival Zand gaan, waar artiesten zoals Marco Borsato en Nielson te vinden zijn. Mocht je zin hebben in een festival, maar geen flauw idee hebben wat er allemaal te doen is? Dan kun je altijd even via de facebookgroep vragen naar de informele festivalcie van Versatile! Deze diehard festivalgangers kunnen je vast en zeker naar een Versatile feest wijzen!
En voor de mensen die niet te ver weg willen van de mooie stad Utrecht; ook in de vakantie is donderdagavond Tivoli avond! Mocht dit niet genoeg voor je zijn, dan is er de dinsdag altijd Poema en de woensdag het Pakhuis! En als je zelfs dan nog niet tevreden bent met je dronken staat, dan kun je altijd Chupitos binnenwandelen om helemaal naar de klote te gaan.
Tenslotte voor die brakke dagen, waar je toch Versatilers wilt meeten, maar niets wilt doen: ga lekker chillen in een van de vele parkjes hier in Utrecht. Versatilers zitten tenslotte graag in de zon met een drankje, muziekje, en mogelijk een wegwerp BBQ.
Hopelijk zijn jullie bij deze genoeg geinformeerd over de habitat van Versatilers. Ennuh… Hopelijk tot snel!
P.S. Als je zelfs mét deze tips niet weet wat je deze zomervakantie aan moet: Maak een Summervibe Versatile groep aan via Whatsapp! Dan kun je elkaar op elk gewenst moment van de vakantie op de hoogte houden van het volgende chillmoment of feest.

– Femke