ONDERWIJS

Stagebank

Binnen je bachelor ISW is het mogelijk om voor 7,5 studiepunt een stage te lopen. De stage is bedoeld om kennis te maken met een voor jouw studie relevante werkomgeving. Daarnaast kom je er door het lopen van een stage achter wat je als professional moet kunnen binnen een instelling en is het een mogelijk om na te gaan of een bepaald werkterrein bij je past. Super leuk dus!

Wanneer je alle verplichte majorvakken hebt afgerond, het eerste jaar en Over de Grenzen en VOS dus, kun je je inschrijven voor de Bachelorstage. In principe moet je een stage zelf regelen, maar er bestaan wel stagebanken met enkele vacatures. Je kunt zoeken op de stagebank van de Faculteit Sociale Wetenschappen en op de ISW Community pagina op blackboard is ook een lijstje met stages te vinden. Als je zelf een idee hebt of een leuke vacature hebt gevonden, bespreek dan met Valéry Oude Groen – van Rijswijk of je plannen geschikt zijn. Zij is de coördinator van de cursus. Ben je geïnteresseerd in het lopen van een stage, maar heb je nog niet zo veel inspiratie? Lees dan de onderstaande stukjes! Deze studenten hebben allemaal stage gelopen en vertellen hier kort over hun ervaringen.

Meer informatie? Op de ISW Community pagina vind je ook de cursushandleiding. Verder kun je mailen naar v.j.oudegroen-vanrijswijk@uu.nl. De stagebank van de FSW vind je hier.

Forensisch Centrum Teylingereind

Bram van de Wetering

Na mijn minor Jeugd & Criminaliteit ben ik onwijs enthousiast geworden over werken binnen het forensische veld. Het forensische veld is alles wat binnen het Nederlandse strafrecht valt. Van behandeling tot opsporing. Daar moést ik gewoon ervaring in op doen. Want na drie jaar in de schoolbanken wilde ik even de praktijk gaan verkennen. Wat kan ik, naast al dat leren, eigenlijk écht? Nou best veel zo bleek. Na álle justitiële jeugdinrichtingen (a.k.a. jeugdgevangenissen) te hebben gemaild en gebeld werd ik op gesprek gevraagd bij Forensisch Centrum Teylingereind. Daar kon ik aan de slag als MDFT-stagiair. Klinkt heel fancy, en dat is het ook. Ik vervulde een ondersteunende rol bij het geven van gezinstherapie aan families met ernstig gewelddadige delinquente jongens. Mijn leven heeft een half jaar lang, twee dagen in de week, bestaan uit hoge muren, prikkeldraad, sloten, sleutels, piepers, geweld, agressie, verkrachters en boefjes maar het was geweldig! Ik ben er namelijk achter gekomen dat je, zélfs als ISW’er, al stiekem vrij veel weet en kan als bachelor student!

Hoogtepunten waren er veel: een bezoek aan een nieuwe vorm van ‘opsluiting’, namelijk de Kleinschalige Voorziening in Groningen. Over dit bezoek heb ik een verslag geschreven dat is gebruikt in het beleidsstuk van het verantwoordelijke ministerie. Ook ben ik aanwezig geweest bij debatten van de tweede kamer over justitiële jeugd en heb ik samen met cliënten mogen zoeken naar kansen tot een succesvolle terugkeer in de maatschappij.

Het is voor mij een onvergetelijke ervaring geweest die ik iedereen kan aanraden!

Koninklijke Luchtmacht

Daan van Gestel

Als ISW-er bij Defensie terechtkomen. Je zou het misschien niet zo snel zeggen. Toch heb ik stage gelopen bij de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Woensdrecht. Ik ben binnen ISW namelijk de kant van Internationale Betrekkingen opgegaan. Er kwam een vacature voorbij op de Facebookpagina Geschiedenis Universiteit Utrecht. Het ging om de afdeling Fundamentele Voorlichting bij de Luchtmacht. Die functie houdt in dat je lesgeeft aan militairen over internationale betrekkingen en het veiligheidsbeleid. Ook het organiseren van excursies behoort tot het takenpakket. Dit leek me ontzettend gaaf! De twee andere stagiairs waarmee ik samenwerkte, hadden allebei geschiedenis gestudeerd, wat goed aansloot bij de lessen die we moesten geven aan de militairen. In veel lessen kwamen namelijk historische gebeurtenissen aan bod. Dat was voor mij even wennen, maar het was eigenlijk gewoon een kwestie van inlezen.

Met mijn achtergrond in de sociale wetenschappen had ik juist weer een hele andere interessante kijk op allerlei zaken. Het lesgeven ging me goed af. Het was in het begin een beetje wennen als je voor een groep onderofficieren stond, waarvan sommigen rond de vijftig jaar oud waren, maar de meesten waren erg geïnteresseerd en zagen mij ook als een autoriteit op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsbeleid. Wat ik erg leuk vond, naast de taken die ik moest uitvoeren, was dat ik de organisatie ‘Defensie’ goed leerde kennen. Het is een hechte groep collega’s en als ze het over het leven buiten Defensie hebben, hebben ze het over de ‘burgermaatschappij’. Dat vond ik wel grappig om te horen. Ook gebruiken militairen enorm veel afkortingen waar ik in het begin niets van snapte, maar later helemaal in mee kon gaan.

Uiteindelijk hoop ik ergens terecht te komen waar ik me bezig mag houden met veiligheid en dreigingen. Misschien is dit bij Defensie, maar er zijn ook een hoop andere plekken die mij interessant lijken. Al met al heb ik het heel erg naar m’n zin gehad tijdens stage en zo zie je maar weer:

ISW brengt je overal!

Nationale Jeugdraad Utrecht

– Sophie van Graas

Stage is als een smoothie; héél erg goed voor je!

Ik ben Sofie, vijfdejaars ISW-er en ik loop een half jaar stage bij de Trainerspool van de Nationale Jeugdraad (NJR) in Utrecht. Om eerlijk te zijn; de belangrijkste reden dat ik een stage heb gezocht, was dat ik aan mezelf (en m’n lieftallige ouders) wilde kunnen verantwoorden dat ook een vijfde jaar bachelor – naast noodzakelijk in verband met een nog niet geschreven scriptie – écht nuttig kon zijn. Via de stagebank van de FSW kwam ik verschillende vacatures tegen van NJR; een non-profit organisatie gericht op het empoweren van jongeren; de springplank van de nieuwe generatie. Tof! In eerste instantie heb ik gesolliciteerd los van mijn studie, omdat ik in de illusie leefde dat je voor een ISW-stage (en dus voor ECTS) een onderzoek moet doen. In de categorie fact or faked; dat is dus niét het geval! Je wordt beoordeeld op je (academisch) functioneren op stage, je geschreven stageplan en de reflectie op je persoonlijke leerdoelen. (Let op, een onderzoek doen mág natuurlijk wel.) Oké, geen onderzoek voor mij dus, maar wat dan wel? Terechte vraag. De Trainerspool ontwikkelt en verzorgt trainingen voor en door jongeren. Denk bijvoorbeeld aan teambuilding, presentatie- of debattrainingen aan besturen/commissies van (lid)organisaties, maar ook trainingen binnen Jeugdzorg of ROC’s. In dit verhaal ben ik verantwoordelijk van de aanvraag tot evaluatie en geef ik zelf trainingen, denk ik mee over vrijwilligersbeleid en ‘TP-evenementen’ etc. etc. én heb ik een eigen bureau en werktelefoon, bur-ger-lijk! Ik ervaar het als super waardevol om mee draaien in een organisatie en ik verbaas me over hoeveel ik kan bijdragen (en dus heb geleerd bij ISW). Daarnaast is netwerken natuurlijk van levensbelang voor ons sociaal wetenschappers. Nu is het echt niet zo dat ik de hele dag Levend LinkedIn speel, maar het is heel tof om uit het universiteitsbubbeltje te stappen en interessante mensen te ontmoeten met interessante banen. Gedurende je stage word je begeleid door Valéry Oude Groen-van Rijswijk (UU), wat betekent dat je haar kunt mailen/bellen voor al je vragen, zij je coacht/begeleidt bij het vinden van een stageplaats, je stageplan en eindverslag beoordeelt en natuurlijk namens de universiteit contact onderhoudt met je stageorganisatie. Valéry is super betrokken, maar geen overbezorgde moeder (Valéry for president!). Dus, nog eentje in de fact of faked-categorie; het is niíét waar dat er ‘bij ISW niks wordt geregeld voor stages’. Is het zo dat een stage (regelen) beroep doet op je zelfstandigheid? Absoluut. Geen twijfel. Maar daar kunnen we met z’n allen over zeuren of we realiseren ons dat we daar zeker tien keer meer van leren dan van een voorgekauwd trajectje. Wil je me verder uithoren of ben je zó enthousiast geworden dat je het graag wilt delen? Contact me gerust! (LinkedIn, Facebook etc., of desnoods lekker old fashioned face-to-face)

Heb je meer inspiratie nodig? Kijk dan ook eens op de Alumni-pagina van de UU, of naar de tips die worden gegeven op de website van de UvA. Verder kun je natuurlijk ook zelf op zoek naar bedrijven! Je kunt denken aan bedrijven als het Trimbosinstituut, het NJI of Gemeente Utrecht. Verder kun je ideeën opdoen door te kijken naar ASW-alumni op Linkedin en door de bestaande vacatures van de stagebank te bekijken. Succes!